Gallande Familjelivs forum finns det otaliga diskussionstradar sasom sta narcissister. Massor bruten diskussionerna…

“Jag vill icke bega honom mer arg an han redan ar Amerikansk man och libanese-kvinnor.. Sjalv vill enbart att han ska halla intresset forut mej odl jag tillats befinna i fred. Hurdan avvisar mi ett narcissist?”

kretsar runtom hur herre avvisar nago narcissist – kanske at och tillsamman bryter banden forut allti. Andock underbe befinner sig nog ett narcissist, sam va befinner sig centralt att reflektera villig forsavitt ni vill knacka tillsammans ett manniska sasom har nago personlighetsstorning?

Familjeliv tog forbindelse tillsamman leg. psykologen och leg. psykoterapeuten Erik Stromback. Tillsamman hans hjalp reder vi ut hur sa saso minsann kannetecknar en narcissist – sam hur ni gor fullbordande tillsamman personen.

Sa narvarand beskriver psykologen nago narcissist

Klagar villi alltsammans, anse samtlig ar idioter, kan icke medgiva egna fadas – villi forumet beskrivs narcissister med bade breda sam detaljerade penseldrag.

– Personen forvantar sig att bliv behandlad forbattrin ann andra darfor hen tycker sig finnas till berattiga utav det, vilket kan utmynna svarigheter att atfolj bestammels eller att hane utnyttjar andra. Personen kan likasa agna massor tid till att dagdromma forsavit framsteg samt kan existera avundas, anser Erik Stromback till Familjeliv.

– karl tender prata att narcissister antingen har toppositioner inom samhallet eller befinner si ensamma och hemlosa. Det ar troligen en generaliserin, andock det kan placerad massor i det, enar en vanligt oljud kan bliva svar forut ett narcissist. Somliga av de egenskaper saso finns hos nago succeartad narcissist kan befinna grymt attraktiva for flertal – framsteg, lage och kosing. I nagon forsta foralskelsefas kan narcissisten ocksa vara fint kungen att bidra uppvaktning sam se mo att hen far som hen vill.

Tillsammans “narcissist” avse tillracklig flera gallande forumet att personen befinner sig grymt egocentrerad samt hogkanslig. Skulle du prata att det ar nago enastaende signalement itu nagon saso lider bruten narcissistisk personlighetsstorning?

– acceptera, atminstone det etta. Egocentrerad ar en enastaende forklarande glosa. Hogkanslig beror villig baksida av underben kar menar tillsamman att personen befinner si lyhord forut. Narcissisten kan finnas till jatte- sensibel for ris alternativt motgangar. Men massa narcissister forklarar da detta, tar ick at sig samt upplevs salede icke saso sarskilt hogkansliga – framfor buffliga.

Narcissistiska kannetecken kan orsakas villig en kombination fran faktorer

– forr ansag kar i psykologin att det framfor alltsammans fanns ett pa orsaker i barndomen mot hursa man tillat narcissistisk personlighetsstorning. Det ena varenda att forsavit herre blivit kanslomassigt eftersat bruten tryt paron, kommer herre att forfina en lag sjalvkansla sam pa grund av hela tiden soka bekraftelse for att vara o. Kanslan itu dry skulle da rulla sasom ett varn mot den flamm sjalvkanslan. Saken da andra vagen varje att kar – tvartom – blivit bortskamd saso baby, vilket lett mot en kansla utav overlagsenhet, vilket emeda skulle utmynna svarigheter att li sig in inom andras emotioner.

Befinner si det nagot kar antagande aven fortsattningsvis?– Tyvarr. Idag skulle vi prata att det inte befinner sig odla enkelt, utan det befinner si marigt att inse varfor vissa utvecklar narcissistisk personlighetsstorning alternativ narcissistiska kannetecken. Det kan at gigantisk andel ocksa forklaras it gener, underben kar har haft pro forebilder saso barnunge, handelser i barndomen alternativt vilket kontex karl ar uppvuxen ino.

Narcissistiska anstrykning – alternativt narcissistisk personlighetsstorning?

For Erik Stromback ar det centralt att nyansera begreppet narcissist. Att befinna avunda villig nagons framsteg befinner sig ju icke nodvandigtvis att tillverka nagon narcissistisk personlighetsstorning. Nago som lider utav narcissism skapar manga hake inom sin vardag.

Vad stammer no befinner sig narcissist e personlighetsdrag saso promenera att tjanstgora da alternativ ar det nagon personlighetsstorning?– Det kan vara bade sam! Med narcissist menas mestadels nago individ tillsamman narcissistisk personlighetsstorning, minst nar vi tala forsavit det i varden. Narcissistisk personlighetsstorning kannetecknas fran att personen age ett antydan itu dry, behov it att bliva beundrad och fattas gallande inlevelseformaga, forklarar Erik Stromback.